Det er sproget den er gal med – eller er det?

Ofte er sproglige vanskeligheder noget af det, vi lægger mærke til, når et barn ikke er alderssvarende i sin udvikling. Det er tydeligt, hvis barnet ikke kan udtale ordene rigtigt, mangler ord og har svært ved at forklare sig. Barnet scorer måske heller ikke så godt i sprogvurderingen eller når du sammenligner med de sproglige milepæle.

Inden du kaster dig over sprogarbejdet (eventuelt i samarbejde med dagtilbuddets talepædagog) kan det godt betale sig at overveje, om der er andre områder, hvor du også bør støtte barnet. Nogen gange – men absolut ikke altid! – er sproglige vanskeligheder udtryk for en mere sammensat problematik, som du skal sørge for at have øje for.

Masser af børn med sproglige vanskeligheder er velfungerende og har ikke problemer på andre områder. Dette gælder især for børn med udtalevanskeligheder.

Indimellem vil du dog også møde børn med sproglige vanskeligheder, hvor det er vigtigt, at du har blik for hele barnets udvikling og trivsel. Rigtig mange basale færdigheder og vilkår påvirker nemlig den sproglige udvikling, som jeg illustrerer nedenfor i “Sproghuset”. Det kan for eksempel handle om barnets grundlæggende trivsel eller evnen til fokuseret opmærksomhed, som påvirker indlæringen af mange forskellige færdigheder inklusive sprog. Omvendt kan sproglige vanskeligheder også ofte påvirke barnets færdigheder og trivsel inden for områder som relationer, sociale færdigheder og leg.

Så lad dette være en opfordring til at huske at bruge dit faglige blik til at se på og tage hånd om hele barnet, når du møder et barn med sproglige vanskeligheder. Du kan f.eks. bruge “Sproghuset” herunder eller et redskab som “Alle Med” (Specialpædagogisk Forlag), som kommer rundt om mange forskellige færdigheder hos barnet.

1 Comment

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s